Aardappeldieet, eetverslavingen en emoties
Veertien dagen lang heb ik alleen aardappelen gegeten en water gedronken. Waarom? Om mijn relatie tot eten te onderzoeken, verslavingen op te lossen en alle emoties die naar boven kwamen aan te gaan.
Oordelen en gezond eten
Waarom ga je dat doen? Alleen maar aardappelen eten, dat kan nooit goed zijn! Je mist echt veel voedingsstoffen op die manier!
Veel mensen geven meteen lief bedoeld commentaar als ze horen dat je 14 dagen lang alleen aardappelen eet.
Het is ‘raar’ om te doen.
Als je alle theorieën over eten naast elkaar legt en het allemaal tegelijk wilt opvolgen, dan blijft er weinig over. Veel groenten en voldoende water drinken. Welke groenten, hoe ze bereidt dienen te worden en wat dan voldoende water is, daar zijn de experts het niet over eens.
Dus mijn advies: voel wat jouw lijf nodig heeft! Dat voelen kan best wel een opgave zijn. De meeste mensen eten niet alleen om juist die voedingstoffen binnen te krijgen waar hun lijf behoefte aan heeft. Het aardappeldieet helpt om dat weer beter te kunnen gaan doen.
Het aardappeldieet
Het dieet is dus 14 dagen lang aardappelen. Eerst koken of stomen en helemaal, rustig af laten koelen. Dit zorgt ervoor dat er meer resistent zetmeel ontstaat. Deze chemische reactie is niet omkeerbaar. Weer opwarmen en verder bewerken kan dus gerust. Het resistente zetmeel verwerkt je lichaam als vezels.
Het verder bereiden van de aardappelen gaat zonder vet en zout.
Je mag zoveel eten als je wilt en wanneer je wilt.
Veel mensen vallen er een stuk van af. Wat ik met name interessant vind zijn de emoties, cravings en overtuigingen die zo rond de 11e dag naar boven komen. Dat is het moment om te veranderen.
Eetverslavingen en emoties
Emotie eten. Lekker zoet, vet eten. Met veel smaak. Een feestje voor de smaakpapillen. Zoet en vet waar we evolutionair gezien veel van willen hebben. Zoet is een veilige smaak, vrijwel nooit giftig. En een voorraadje vet is handig als er tijden komen van weinig eten. Dit zorgt ervoor dat in je lijf, in je hersenen het een gevoel van genot geeft.
Niets mis mee, genieten van eten. Het wordt een ander verhaal als je eet om niet te hoeven voelen. Om zo met je emoties ‘om te gaan’. Je emoties veranderen er niet door. Gaan niet weg. Je emoties eet je niet weg. Je kan ze wel onderdrukken door te eten.
Er zijn ook voedingswaren die zeer verslavend zijn. Suiker, smaakversterkers. ‘Meer, meer, meer’, roept je lijf. Niet omdat het goed is voor de vitaliteit van je lichaam, maar omdat de receptoren in je hersenen, darmen en je darmflora erdoor veranderen. De darmflorabeestjes die niet zo heilzaam voor jou zijn, roepen dan als het ware om meer. Ze willen het voedsel zodat ze kunnen eten en groeien.
Ik ken het. Ik kan me helder voor de geest halen dat ik in mijn jeugd weer eens had besloten dat suiker toch niet zo goed was, er een hoop emoties waren die ik niet wilde voelen en ik in de keuken opzoek was naar suiker. Ik voelde de craving en realiseerde me dat het intens was toen ik de hagelslag uit het pak aan het eten was.
Emotie eten is op de (zeer) korte termijn prettig. Daarna komen vaak nog extra gevoelens als schuld en schaamte en meestal eet je niet die dingen waar je lijf erg blij van wordt.
Mijn ervaringen
De eerste dagen van het aardappeldieet vond ik het vooral lastig dat ik bij het eten met mijn jonge dochters niet mijn vingers even af kon likken en de restjes op kon eten. “Zonde van het eten”, schreeuwde het in mij! Al de eerste emoties en overtuigingen. Je mag geen eten weggooien, het is een doodzonde, die verspilling. Ongemakkelijk en schuldgevoel.
En tot mijn verbijstering miste ik dag 2 al koffie. Ik drink pas sinds een half jaar elke dag een kopje koffie. Zo sterk is koffie dus ook verslavend.
Ook verschoof mijn tactiek naar meer op Facebook scrollen. Ook als therapeut, heb ik van mezelf een schop onder mijn kont nodig om dingen te gaan voelen, waar ik helemaal geen zin in heb.
Plannen was iets waar ik tegen aan liep. Niet even snel iets uit de kast pakken als je buik rommelt. Er dienen wel afgekoelde aardappelen te zijn. Het eten was saai. En dat was precies mijn bedoeling.
Halverwege dag 10 werd ik er ineens door overvallen. De craving. Ik voelde de craving in mijn lichaam naar van alles. Zelfs heel even vlees. Erg bijzonder, ik eet al sinds ik 10 ben geen vlees meer en heb het nooit gemist.
En alle overtuigingen als: het ‘moet’ lekker zijn. Ik heb recht op lekker eten. Ik kan niet zonder lekker eten. Ik heb lekker eten nodig. Na een paar rondjes EFT was het de volgende dag al zo goed als helemaal weg. En de dag met TAT daarna nog dieper weg.
In de twee weken ben ik 4 kilo afgevallen. Verder vond mijn lichaam het fijn. Mijn huid straalt meer. Mijn darmen vonden het fijn.
In de hittegolf voelde het even alsof ik te veel zout verloor. Even in de zee zwemmen in de golven en mijn zout te kort was, licht proestend, zo weer weg 😉
Omgaan met emoties
Er zijn vele manieren om emoties te onderdrukken, te negeren en weg te stoppen. Weg te gaan bij je gevoel. Bijvoorbeeld eten, social media, netflixen, alcohol, helemaal stoppen met voelen De kunst is om tijd te maken om echt te voelen. Alles wat er is te accepteren en met liefde los te laten. Emoties horen te bewegen. Als je ze op welke manier dan ook onderdrukt, gaat dit vroeger of later voor problemen zorgen. De tijd heelt niet alle wonden. Soms gaat de verwerking onbewust, meestal vraagt dit bewustzijn en aandacht.
Hulp nodig? Met liefde help ik je naar je gevoel en leer je om los te gaan laten. Bel of app 0628244765 of mail naar info@praktijkgroenendijk.nl