sorrySorry, volgens Elton John het moeilijkste woord. Voor sommige mensen een stopwoordje. Volgens sommige het belangrijkste woord om een relatie te laten slagen.
Een woord, waar veel lading op kan zitten en te maken kan hebben met schuld en schaamte of een woord dat zeer krachtig kan zijn.

 

Sorry dat heb ik niet handig gedaan

Je excuses maken kan heel krachtig zijn. “Het spijt me” kan betekenen dat je de gevoelens of gevolgen van jouw acties niet gewenst vindt. Het kan in een ruzie rust en ruimte geven om weer echt naar elkaar te gaan luisteren. Het kan uitdrukken dat de gevoelens en de andere persoon er voor je toe doen. Bij onenigheid kan er weer ruimte komen voor de onderliggende bedoelingen en intenties. Vaak is er dan ook de rust om te kijken hoe een situatie in de toekomst voorkomen kan worden.

“‘Het spijt me” kan een uiting zijn van empathie en meeleven. “Sorry”, een beleefdheidsvorm. In Engeland hoorde ik het zeer beleefde “Sorry for the weather”.
Sorry kan ook een manier zijn om uit te drukken dat het aanstoten van een ander of andere onhandigheid niet met opzet bedoeld is.
Het drukt in deze situaties in mijn ogen liefdevolle open kracht en zachtheid uit. 

Sorry, het is totaal mijn schuld, wil je me alsjeblieft vergeven?!?

Volgens Marshall Rosenberg, van de geweldloze communicatie, wordt sorry vaak gebruikt in ‘Jakhalzencommunicatie’. De vraag om excuses te maken aan een kind kan in zijn ogen een vorm van geweld zijn. Sorry betekent dan: jij hebt gelijk, mijn gedrag was fout, ik zal mij gedragen zoals jij denkt dat goed is.
Het gevaar hierin is dat het niet gaat om de echte behoefte van de volwassene en het kind, maar een stijd wordt wie er gelijk heeft. Een kind (en ook een volwassene) kan verdrinken in gevoelens van schuld en schaamte en hierdoor alleen bezig zijn met de goedkeuring en liefde van de volwassene terug te winnen. Of een kind kan boos worden dat het weer op zijn kop krijgt en er alles aan doen om wel gelijk te krijgen. Een leermoment waarin er bewustzijn ontstaan dat bepaald gedrag niet prettig is voor een ander of gevaar opleverd kan in beide situaties totaal overschaduwd raken. 

Sorry als oefening

“ik hou van je, dankje, Het spijt me, alsjeblieft vergeef me”.  In de Ho ‘onoponono, een sjamanistische methode uit Hawaii, gebruik je ‘het spijt me’ als een uitdrukking naar jezelf of het universum.
Door dit te zeggen in combinatie met ‘ik hou van je’ en ‘dankje’ wat je ook richt aan jezelf of het universum om je zo te verbinden met liefde en dankbaarheid. Door vervolgens ‘het spijt me’ en ‘alsjeblieft vergeef me’ te zeggen ruim je volgens dokter Hew Len onbewuste programma’s op.

De zinnen zijn te gebruiken als er een probleem is. Probeer het en ervaar zelf wat deze zinnen kunnen betekenen.

Sorry, het spijt me. Woorden die krachtig zijn, dus gebruik ze zoals jij ze wilt gebruiken.

 

 

Heb je iets aan dit artikel? Deel het :)

2 comments on “Sorry, een krachtig woord”

 1. Hebergement web

  , maar nieuw onderzoek wijst er nu op dat het woord sorry niet eens genoeg is. Wie echt vergeven wil worden, zal ook actie moeten ondernemen.

  • Sterre Groenendijk

   Ben het helemaal met je eens als sorry alleen een stopwoordje is het totaal niet uitmaakt. Dan geef je in mijn gevoel ook geen empathie aan een ander, maar wil je er snel vanaf zijn.
   Over vergeven gesproken. In mijn mening doe je dat meer voor jezelf dan voor een ander. Boosheid of wrok naar een ander is alsof je zelf vergif in neemt en hoopt dat de ander er ziek van wordt.
   De boosheid is uiteraard wel handig en goed als je er je grenzen mee aangeeft en het zo dus wel een verschil uitmaakt voor jezelf.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This