missed abortionAfgelopen jaar, 2015, werd ik ervaringsdeskundige op het gebied van miskramen. Hierdoor heb ik mogen ervaren  wat EFT, Emotional Freedom Techniques, bij zo’n intense gebeurtenis kan betekenen. Na twee sessies EFT overheerst nu een gevoel van dankbaarheid over het mogen dragen van  dit wondertje. Bovendien ben ik blij dat ik deze ervaring heb kunnen verwerken vóór mijn volgende zwangerschap.
Dit prettige effect heeft alles te maken met eenvoudig, zachtjes kloppen op meridiaanpunten op mijn gezicht en romp.

Van verwachting naar verdriet

Na jarenlang fantaseren had ik de man gevonden die met mij samen een kindje wilde verwelkomen. Al snel stonden we verwonderd en gelukkig te kijken naar een positieve zwangerschapstest. We keken vol verwachting uit naar de eerste echo. Het bleek anders te zijn dan verwacht.
De echoscopiste schudde haar hoofd: “Het is niet goed, meis…” Het hartje van dit wondertje was niet gaan kloppen. Een ‘missed abortion’, zoals de medische term heet.

Diep verdriet en een bijzonder moment

Geschokt en intens verdrietig gingen we naar huis. Alle verwachtingen waren in een keer weg. casper het spookjePijn, verdriet, ontkenning, verwarring. Samen thuis zaten we op de bank naast elkaar. En toen was daar een prachtig moment. Ik had een buitenzintuigelijke ervaring.  Ik zag het beeld van een klein jongetje met prachtige ogen die naast zijn grote zus stond. Ze hielden elkaars hand vast en zwaaiden naar mij. Na een grote glimlach en geruststellende blik van ‘de grote zus’ liepen ze weg. Alsof ze naar het licht gingen.

Ik vertelde het mijn man. “Casper, het spookje”, zei hij ontroerd. En zo kreeg dit kindje een plek in ons gezin. Het was een van de meest intense en mooie ervaringen in mijn leven.

Rouwen en een heftig afscheid

Er volgde een periode van rouw. In mijn buik zat nog het minuscule dode lijfje van mijn kindje. Ik koos ervoor om te wachten tot mijn lichaam begreep dat de zwangerschap was gestopt. Er was veel rouw, troostvoedsel en huilfilms. Hoe kon ik nu omschakelen van mama worden naar weer met z’n tweeën zijn? Na drie weken begon de fysieke miskraam. Alsof ik mijn kindje niet los kon laten bleef het vruchtzakje zitten. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat we in het ziekenhuis belanden wegens ernstig bloedverlies. Een curettage volgde.

Verbijsterd zat ik de volgende dag weer op de bank. De fysieke miskraam was voorbij. Dankzij de medische wetenschap was ik er nog. Nu hoefde ik alleen nog maar fysiek bij te komen toch?

Emoties en een gevoel van leegte

De emoties bleven door mijn lijf golven, afgewisseld met een gevoel van afstomping. De neiging om gewoon maar op de automatische piloot door te gaan kwam telkens bij me op. “Het was tenslotte maar beter, er was een reden dat deze zwangerschap stopte.” Rationeel wellicht waar, maar dat helpt niets voor al die emoties en dat lichamelijke gevoel van leegte en pijn.
Om ook al die emoties, gedachten waarin ik mezelf beschuldigde en dat gevoel van leegte echt te verwerken in plaats van weg te stoppen nam ik contact op met een collega EFT-behandelaar.

Twee sessies Emotional Freedom Techniques

De EFT-behandelaar vroeg me hoe het voelde in mijn lichaam als ik terug dacht aan de miskraam, wat ik voor me zag. Ik hoorde weer de stem van de echoscopiste: “Het is niet goed meis…”. Het gevoel van leegheid maakte plaats voor pijn en verdriet van het verlies.
We begonnen met kloppen op een aantal punten op mijn gezicht en romp. We herhaalden ondertussen de woorden van de echoscopiste en benoemde alle emoties die naar boven kwamen.
Ik voelde de emoties even helemaal, maar al snel werd het rustiger van binnen.

Samen keken we naar alle herinneringen en emoties. Had ik toch iets verkeerd gedaan waardoor het hartje niet was gaan kloppen? Het gevoel van schuld.  Hoe kon ik nu gewoon verder gaan? Veel verdriet en boosheid dat het mij was overkomen. Er kwamen ook andere herinneringen naar boven, die helemaal niet te maken hadden met de miskraam, maar wel nu getriggerd werden.

Een voor een benoemden we de emoties en de herinneringen kwamen langs als een soort film in mijn hoofd. De leegheid en het intense verdriet veranderde in een gevoel van dankbaarheid voor mijn mooie ervaring met het beeld van een jongetje en ruimte om te genieten van het leven.
Er bleef nog een stukje verdriet over, maar dat voelde goed en het gevoel mocht er helemaal zijn. Hierdoor werd het in de weken erna nog minder.

Een gevoel dat ik iedereen gun

Dankzij de zorgvuldige en zachte begeleiding met EFT, kon ik alle emoties op een prettige manier loslaten. Als psycholoog en EFT-behandelaar begeleid ik nu zelf vrouwen die een miskraam hebben meegemaakt om vrij te worden van schuld, schaamte, verlammend verdriet en andere emoties en gedachten die je beperken om vrij in het leven te staan.
Het is niet nodig om lang als een robot op de automatische piloot door te lopen of telkens de emoties en herinneringen te herbeleven.

Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik door een eenvoudige techniek en de goede begeleiding van mijn collega EFT-behandelaar mijn miskraam heb kunnen verwerken. Hierdoor had ik er nauwelijks hinder meer van tijdens mijn volgende zwangerschap, waardoor ik bewuster heb kunnen genieten en gedurende de zwangerschap de angst voor een miskraam volledig los kon laten. Dat gun ik elk stel dat te maken heeft gehad met het verliezen van een kindje, hoe klein ook.

 

 

Heb je iets aan dit artikel? Deel het :)

1 comment on “Mijn miskraam verwerken met EFT”

  1. Dedicated servers

    Door bewust aandacht te hebben voor alles wat je ervaart rondom een miskraam of vroeggeboorte en EFT toe te passen, verwerk je deze gebeurtenis op een milde manier. Misschien ben je onbewust doorgegaan met je leven zonder al te lang stil te staan bij deze gebeurtenis.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This