Sterre Groenendijk

Achtergrond/opleiding

Sterre Groenendijk

Tijdens mijn opleiding tot psycholoog aan de universiteit van Utrecht, merkte ik dat mensen helpen mijn passie is. Het is een voorrecht om een ander te helpen groeien, zichzelf beter te leren kennen en voor zich zelf te leren kiezen. Tijdens de opleiding psychologie miste ik alleen een stuk.
Cognitieve therapie is zeer zinvol en ik maak gebruik van technieken uit de cognitieve en gedrags- therapie, maar voor veel mensen is dit niet genoeg. Het probleem/de klacht blijft in hun lichaam of ze weten wel dat het patroon niet handig is en snappen waar het vandaan komt, maar zijn niet in staat om dit te veranderen.
Daarom ben ik toen ik mijn Master in de klinische en gezondheids- psychologie had afgerond, de opleiding tot EFT-realisatietherapeut gaan volgen bij Ben Meijer. EFT is een hele mooie, vooral werkzame, techniek die het lichaam geheel bij de behandeling betrekt en waarin het niet alleen om het begrijpen van de problemen gaat, maar om het oplossen ervan. Daarnaast school ik mijzelf voortdurend bij via zelfstudie en cursussen. Bijvoorbeeld de opleiding natuurgeneeskunde van Sagho. Momenteel ben ik bezig met certificering in de EFT via Novet. Ik ben aangesloten bij de VBAG en daardoor erkend als natuurgeneeskundige. Hierdoor is er de mogelijkheid tot vergoeding vanuit een aanvullende verzekering. Ook horen hier een klachtenregeling en tuchtrecht bij. Sinds maart 2014 ben ik ook werkzaam als bestuurslid bij de VBAG.
Om EFT op de kaart te zetten ben ik betrokken geweest bij de oprichting van de stichting Emotional Freedom Techniques als voorzitter in 2015.

Werkwijze

Ik heb op veel mensen een rustgevende invloed en schrik niet snel van in jouw ogen heel erge/beschamende verhalen. Ik luister en ga met je aan de slag. Op een zachte manier, soms met humor, stuur ik het proces en waar nodig zal ik je confronteren met dingen die je nog niet (wilt) zien. Naast EFT maak ik gebruik van TAT, dit is ook een lichaamsgerichte techniek en verschillende andere oefeningen met het lichaam, zoals focussen en visualisatie. Daarnaast help ik je om je overtuigingen te onderzoeken door het stellen van vragen en verschillende opdrachten uit de cognitieve gedragstherapie. Dit is de vorm die in de grote gezondheidsinstellingen het meeste wordt gebruikt
Van harte help ik je in je proces en geef ik je handvatten om weer de regie over je leven te krijgen en (meer) plezier en vreugde te ervaren.

Eigen ervaring met EFT en lichaamsgerichte therapie

Tijdens de opleiding tot EFT heb ik samen met mijn collega-studenten veel EFT gedaan. Als ik niet toen al in het eerste opleidingsweekend zelf had ervaren hoe krachtig en bijzonder EFT is, was ik niet de rest van de opleiding gaan doen.
Door te kloppen kwam er veel meer ontspanning in mijn lichaam en voel(de) ik steeds meer vrijheid om opnieuw te bepalen hoe ik mijn leven wil zien en indelen. Een groot deel werkt ook op een vrij onbewust niveau. In de eerste dag van de opleiding bleef ik doodstil zitten als 2 collega’s bezig waren in een proces, om vooral niet tot last te zijn. Verder in de opleiding betrapte ik me erop dat ik nu rustig naar de wc ging en zo niet stoorde en tegelijkertijd ruimte gaf aan wat ik nodig had.
Ik heb trauma’s opgelost en gebruik EFT regelmatig als er kleine vervelende dingen gebeuren. Het belangrijkste echter voor mij is dat ik me niet meer belemmerd voel om mijn leven te leiden zoals ik dat wil, naar mijn eigen waarden en telkens meer vind wat ik wil en het dan ook echt ga doen. Ik ben nu gelukkig en tevreden met mijn leven. De ups en downs.
Voor dingen waar ik niet zelf uitkom ga ik naar een van mijn collega’s. Want vaak zijn er dingen die je (nog) niet wilt zien, je eigen blinde vlekken. En iemand anders die hiervoor geschoold is kan dan zien en aanvoelen welke gevoelens en gedachten je vermijdt.
Met liefde help ik je in de behandeling om ook jouw blinde vlekken onder ogen te zien op een zachte manier, om gelijk verdriet, angst of woede die daarmee naar boven komen met EFT te kunnen laten zakken.

Pin It on Pinterest

Share This