Hoe gebruik ik EFT

 

EFT in het kort

EFT, Emotional Freedom Techniques, is heel kort gezegd emotionele acupunctuur. Terwijl je, bij jezelf, op een aantal punten op je lichaam klopt met bijvoorbeeld je wijs en middelvinger, concentreer je je op de klacht waaraan je wilt werken en formuleer je zinnen die de gevoelens die bij de klacht horen omschrijven.

Een ander onderdeel van EFT is het werken aan zelfacceptatie, door affirmaties (affirmaties zijn positieve zinnen, waarmee je jezelf bekrachtigd) uit te spreken terwijl je klopt.
Wellicht klinkt dit vreemd, maar als je eenmaal hebt gemerkt dat EFT resultaat brengt, gaat dit gauw over.
Het mooie van EFT is dat je er niet in hoeft te geloven om er resultaat mee te verkrijgen en dat het bij heel veel klachten verlichting kan brengen. EFT helpt bij klachten zoals: Trauma, angst en fobie, dwang, verslavingen, lichamelijke klachten, waaronder hoofdpijn en migraine en enkele neurologische klachten.
De bedenker van EFT, Gary Craig, zegt: ‘Probeer het op alles.’

Waarom een hulpverlener?

EFT staat bekend als een zelfhulptechniek en is ook zeer bruikbaar als zelfhulptechniek voor kleine problemen en angsten. Angst voor spinnen kan je bijvoorbeeld vaak zelf oplossen. Waarom toch een therapeut zoeken? Een aantal klachten en problemen zijn moeilijk en soms zelfs onverstandig om alleen aan te pakken. Bij een trauma kunnen veel gevoelens naar boven komen die je, om jezelf te beschermen, hebt weggestopt. Dit kan als je het alleen of te snel doet, voor veel heftige gevoelens zorgen. Een goede therapeut kan deze opvangen en technieken inzetten waardoor ze niet in een keer naar boven komen. Daarnaast verminderen klachten vaak niet als je er zelf mee aan de slag gaat. Om de juiste woorden te zoeken en bij de kern te komen is lastig. Vrijwel iedereen heeft blinde vlekken en wil dingen liever niet zien. Een therapeut kan je wijzen op deze blinde vlekken en je hierin coachen. Bij praktijk Sterre Groenendijk word je bovendien behalve met EFT ook geholpen met andere technieken wanneer die op dat moment beter passen.

Verklaringen EFT

Voor de werking van EFT zijn meerdere verklaringsmodellen. Er is een neurologische verklaring. Deze laat zien welke neurotransmitters een rol spelen tijdens de EFT. Daarnaast laat onderzoek zien dat de cortisolspiegel daalt tijdens een EFTsessie. Cortisol is het stresshormoon. Daarnaast is er de verklaring uit de energiepsychologie. Volgens de energiepsychologie zijn klachten en trauma’s verstoringen in het energiesysteem. Er lopen energiebanen door je lichaam, meridianen, en die stromen dan niet goed door. De punten waarop geklopt wordt bij de EFT zijn eindpunten van meridianen. Door erop te kloppen stimuleer je de doorstroom van de energie en wordt de verstoring opgelost.

Ervaringen EFT

 

Wil je eerst weten hoe anderen EFT ervaren? Lees hier ervaringen van cliĆ«nten .

Wil je meer weten over EFT?

Lees dan de meest gestelde vragen over EFT
Kom naar een workshop
Lees de blogs
Stel een vraag of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek (ook mogelijk via beeldbellen)

Pin It on Pinterest

Share This