Hoe maak ik een keuze? Wel of niet vaccineren?

Zo halverwege mijn zwangerschap speelt de vraag regelmatig door mijn hoofd. “Wil ik mijn kind laten vaccineren?” Als ik eens op Facebook kijk of in alle blogs en websites over zwangerschap en babies vliegen de argumenten om mijn oren. In mijn omgeving verschillen de meningen van absoluut doen tot vaccinaties werken niet en geven vooral een zware belasting op het lichaam.
Ik weet het niet, de argumenten van beide kanten vind ik niet overtuigend.
Steeds meer schiet ik in de angst.
Hoe maak ik een goede keuze?!vaccinatie?

De keuze over vaccinatie is van levensbelang!

Als ik er voor kies om niet te vaccineren ben ik volgens sommige mensen een bedreiging voor de volksgezondheid en breng ik mijn kind in een levensbedreigende situatie. Onbeschermd tegen akelige ziektes en een gevaar voor kinderen die om gezondheidsredenen niet gevaccineerd kunnen worden. Ik ben onverantwoordelijk, egoïstisch en ongeïnformeerd.

Als ik er voor kies om mijn kind te vaccineren stel ik mijn kind volgens andere mensen bloot aan giftige stoffen die de gezondheid van mijn kind kunnen ondermijnen en kunnen leiden tot allergie, autisme, auto-immuunziektes en wiegendood.
Ik ben onverantwoordelijk, een sponsor van de farmaceutische industrie en ongeïnformeerd.

Als ik beide verhalen moet geloven dan loop ik sowieso een (groot) risico om verantwoordelijk te zijn voor een ernstige beperking of zelfs de dood van mijn eigen of een ander kind.
Beiden een situatie die behoorlijk wat EFT en ander werk zou kosten om weer in het reine met mezelf te kunnen komen.

Een rationele beslissing

Mijn eerste neiging was om een rationele beslissing te maken. Onderzoek doen naar de argumenten van de beide partijen.
Dat blijkt een behoorlijke opgave. Er is veel geschreven over vaccinaties. Er worden voor en nadelen genoemd. Vaak zonder systematisch in te gaan op de argumenten die de andere partij noemt en als dat wel gebeurt dan nog zelden met wetenschappelijke onderbouwing en correcte bronvermelding.

Een optie was zelf Pubmed doorspitten en de onderzoeken zelf lezen die een aanwijzing geven dat vaccinaties werken, veilig zijn, voor autisme en/of wiegendood zorgen om zo een afweging te kunnen maken.
Dan blijkt er toch veel onderzoek rondom vaccinties te zijn gedaan. Op de zoekterm ‘vaccinations’ komen er bij Pubmed 562 onderzoeken naar boven.

Een onderzoek, Safety of Vaccines Used for Routine Immunization in the United States uit 20141, wat 166 onderzoeken bestudeerde, kon me geen volledige geruststelling geven voor een keuze. Ja, de meeste vaccins konden met een hoge zekerheid veilig genoemd worden, maar over bijvoorbeeld een relatie met multipele sclerose was niet voldoende onderzoek gedaan voor een conclusie.
De wetenschap zou mij ook geen betrouwbaar significant antwoord geven op al mijn vragen die ik heb over vaccinaties. Waarschijnlijk ook niet als ik alle onderzoeken zelf zou bestuderen.

Een emotionele beslissing

Veel argumenten die er genoemd worden in discussie op internet zijn emotionele argumenten, gebaseerd op angst.
De angst dat je kind verlamd raakt of sterft door polio of een andere ziekte. De angst dat je kind ernstig getekend wordt door de hulpstoffen in de vaccins. De angst om iets anders te doen dan wat je omgeving vindt. De angst om de overheid te vertrouwen. De angst ruzie te krijgen met je partner. De angst om een verkeerde keuze te maken met vergaande gevolgen voor jouw kind.

Mij laten leiden door angst, lijkt mij ook geen goede keuze.

Een intuïtieve beslissing

Dan misschien contact maken met mijn intuïtie, mijn hogere zelf. Gaan voelen wat de juiste keuze is.
Aan de kleine, nog ongeborene vragen. “Ja, dat zou de oplossing zijn!”
Maar het antwoord wat in mij op kwam bleef vaag. “Misschien. Ik vind wat papa vindt ook heel belangrijk. Ja, een vaccinatie zal me wel iets doen, maar ziek worden ook.”
Ik geloof dat je met energiewerk en intentie uiteindelijk alles kan bereiken. Dus ook bescherming tegen de nare gevolgen van een ziekte of de schadelijke stoffen in de vaccinaties. Mits je geen overtuigingen hebt die je in de weg staan en je geheel bent verbonden met jezelf. Tja en die laatste twee helemaal geen overtuigingen en geheel verbonden? Dat geeft dus ook geen overtuigend antwoord of oplossing.

Een holistische beslissing

Alles samenvoegen en naar het geheel kijken.
Al mijn rationele onderbouwde argumenten. Met goede logica en wetenschappelijke artikelen. (rekening houdend dat een goed onderzoek doen, uitermate lastig is).
Al mijn emoties bekijken en EFT doen zodat de angst me niet beïnvloedt.
Mijn intuïtie volgen.
Dat voelt veel beter.

De conclusie

En toen kwam er rust en vertrouwen. Mijn beslissing was goed, ook als de toekomst toch laat zien dat de waarheid ergens anders ligt.
Bewust geef ik hier niet mijn conclusie die ik uiteindelijk heb getrokken.

Ga zelf op onderzoek uit en zet de rationele argumenten op een rijtje.
Kijk zelf welke emoties er zijn en of ze een goede raadgever zijn.
Volg jouw eigen gevoel en intuïtie. En dan, is het voor jou de goede beslissing.

 

1) Maglione, M. A., Gidengil, C., Das, L., Raaen, L., Smith, A., Chari, R., Newberry, S., Hempel, S., Shanman, R., Perry, T. en Goetz, M. B., 2014. Safety of Vaccines Used for Routine Immunization in the United States, Evidence Reports/Technology Assessments, No. 215.

 

 

Heb je iets aan dit artikel? Deel het :)

Pin It on Pinterest

Share This