In dit artikel leg ik kort uit hoe je EFT, emotional freedom techniques kan gebruiken en geef ik handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan. Wil je eerst meer weten over de werkzaamheid van EFT lees dan het artikel werkt EFT echt?

EFT kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kan het gebruiken als een soort aspirientje om symptomen te verminderen en je kan het gebruiken om oorzaken van klachten aan te pakken.

EFT is een hulpmiddel om de intensiteit van emoties te verminderen, overtuigingen te veranderen en stress los te laten. Als je het gebruikt als een aspirientje zul je het vaker moeten gebruiken voor dezelfde soort klacht, aangezien de oorzaak van je klacht waarschijnlijk nog blijft.

EFT als Asperientje

Laten we eerst de techniek bespreken in het gebruik als aspirine. Het kan je helpen om de dagelijkse stress te behappen.

Klop hiervoor op de punten die hieronder staan aangegeven. Je klopt zachtjes ongeveer 7 keer per punt, ga vooral niet tellen. Een paar keer meer of minder maakt niet uit. Hard kloppen werkt ook niet beter, voor blauwe plekken krijg je geen extra punten. Je klopt met een of twee vingers. Kies zelf wat je fijn vindt. Zelf gebruik ik wisselend mijn wijs- en middelvinger. Je kan met een hand kloppen of met twee handen tegelijk of afwisselen. Ook de volgorde maakt niet veel uit, de volgorde die meestal wordt aangehouden is beginnen bij het wenkbrauwpunt en vervolgens de punten naar beneden afgaan en eindigen boven op het hoofd. In deze video laat ik een rondje EFT zien.

Terwijl je klopt op deze punten benoem je, hardop, de klacht waarvoor je de ‘aspirine’ wilt nemen. De stress, de pijn in je schouders, de acutekloppunten-250overweldiging. Benoem hoe het voelt en benoem emoties die opkomen. Adem na 2 of 3 rondjes diep in en uit en laat de spanning los.

Heel vaak zorgt dit kloppen voor het verminderen of het geheel verdwijnen van de klacht.

Je stress uit je vingertoppen laten lopen

Deze tip heb ik al vaker gegeven, maar ik herhaal hem nog maar eens, aangezien het een simpele en krachtige techniek is.

Om snel stress te verlagen klop je op de zijkanten van je vingertoppen op de nagelriem –aan de bovenkant als je iemand een hand geeft-. Deze oefening kan je ook ‘stiekem’ doen. Als je een beetje oefent kan je met de duim van een hand op de vingers van dezelfde hand kloppen en dit dus overal doen waar je een hand vrij hebt. Bijvoorbeeld onder de tafel tijdens een lastig gesprek of de CITO-toets.

Naar de kern met EFT

Kom je nu steeds weer dezelfde klachten tegen en wil je iets aan de kern doen van je klacht?
Dan is EFT ook een goed hupmiddel.

Als je zonder therapeut wilt werken met EFT kan dat met veel problemen. Echter niet alle problemen zijn geschikt om er alleen mee aan de slag te gaan. Als je al veel emoties naar boven voelt komen als je al denkt aan de klacht kan het zijn dat het je overspoelt en er vooral meer emoties naar boven komen. EFT is geschikt om deze emotie ook weer snel te laten dalen en een zeer veilige techniek, maar bij grote, ingewikkelde klachten is het verstandig dit samen met een ervaren therapeut te doen. Voelt het onveilig of is er sprake van PTSS of een psychiatrische diagnose ga er dan niet alleen mee aan de slag met EFT.

Voelt het veilig en behapbaar, dan nodig ik je van harte uit om EFT te gebruiken.

Ik raad je aan om op een rustige plek te gaan zitten waar je niet gestoord kan worden. Maak deze plek veilig en comfortabel voor jezelf. Blijf wel rechtop zitten zodat je niet in slaapt valt….bovendien krijg je snel vermoeide armen door het kloppen als je ligt.

Voel wat er in je lichaam gebeurt als je denkt aan deze klacht en hoe je je over deze klacht voelt, dus alle emoties zoals machteloosheid, boosheid, verdriet, angst, schaamte, onrust enz.
En de lichamelijke sensaties en alle gedachten die je erover hebt. Maak het zo specifiek mogelijk en schrijf voor jezelf in steekwoorden op wat er omhoog komt.

Als er beelden of herinneringen komen, zoem hier dan op in. Maak een filmpje van wat er is gebeurd en speel dit een paar keer af, terwijl je klopt op de accupunctuurpunten. Ook al lijkt het beeld totaal niet te horen bij de klacht waar je aan werkt volg dit beeld. Je onderbewuste legt soms linken die rationeel niet logisch zijn. Een opmerking die een docent op de basisschool heeft gemaakt kan er voor zorgen dat je de rest van je leven een overtuiging hebt die je toen hebt gevolgd.

Pel zo een voor een alle lagen af die bij deze klacht horen. Met alle gevoelens, lichamelijke sensaties, kleine en grote trauma’s en overtuigingen die je over jezelf en de wereld hebt gevormd.

Het kan helpen om het voor een spiegel te doen. Je spiegelbeeld kan je dan als het ware aanmoedigen en de wijze woorden en ideeën in je naar boven halen.

EFT met een therapeut

Kom je hier niet alleen uit, geef dan niet op. Iedereen heeft zijn eigen blinde vlekken. Dit kunnen ook dingen zijn die je zo normaal vindt dat je niet eens ziet dat het een overtuiging is. Het is dan gewoon waar dat je altijd eerst voor andere moet zorgen, voor je tijd voor jezelf mag nemen. En als je dat denkt, is het lastig om jezelf ervan te overtuigen en je lichaam te laten geloven dat je wel zo belangrijk bent om tijd voor jezelf uit te trekken.

Uiteraard ben je van harte welkom om samen met mij te bespreken of ik je verder kan helpen. Om je te spiegelen en te steunen en om met EFT de vastzittende emoties en stellige overtuigingen die je niet dienen te veranderen.
Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

Heb je iets aan dit artikel? Deel het :)

Pin It on Pinterest

Share This