Werkt EFT echt?

Deze vraag werd me laatst gesteld en ik vind het een goede vraag. Om het te beantwoorden eerst iets meer over hoe en waarom EFT werkt.

EFT in het kort

EFT staat voor emotional freedom techniques. Bij deze techniek klop je op een aantal acupunctuurpunten terwijl je in korte zinnen verwoord waar de klacht waaraan je werkt over gaat. Je benoemt de gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties precies zoals ze zijn. Met het kloppen geef je je lichaam het signaal dat het nu veilig is. Je kan EFT gebruiken om trauma’s, fobieën, lichamelijke klachten, depressie, PTSS en meer klachten te verlichten of op te lossen. Je ontkoppelt je gedachten en gevoelens die hebt van bijvoorbeeld het trauma waarvoor je EFT gebruikt. In deze video leg ik EFT ook uit en zijn de kloppunten te zien.

De cortisolspiegel daalt

Het kloppen zorgt ervoor dat de cortisolspiegel – cortisol is het zogenaamde ‘stresshormoon’- daalt. Je komt zo uit de vlucht/vechtreactie die je lichaam automatisch heeft bij gevaar. Deze reactie is opzich een heel goed ding. Het zorgt ervoor dat je in geval van gevaar snel weg kan rennen en je lichaam voorbereid op actie en een eventueel gevecht. Zinvol als je oog in ook staat met een sabeltandtijger. Tegenwoordig zijn er echter niet veel situaties meer waarbij het daadwerkelijk helpt als je vlucht of vecht. Het helpt niet om te vluchten of te vechten tegen een overvolle inbox, een te betalen acceptgiro of een herinnering aan een nare ervaring. Op veel situaties reageert je lichaam nog steeds hetzelfde door onder andere meer cortisol aan te maken. Er komt steeds meer onderzoek dat laat zien dat de cortisolspiegel daalt door een EFTsessie en dat dit effect nog een tijd na de sessie blijft. Dit onderzoek laat zien dat het effect aanzienlijk en significant groter is dan bij psychotherapie of geen therapie.

Wat er allemaal precies in je lichaam gebeurt is nog niet helemaal duidelijk. Er gebeurt meer dan dat alleen de cortisolspiegel daalt. Op het plaatje zie je hersenscans voor en na EFTsessies. Je ziet dat het de hersenactiviteit normaliseert.hersenscans

Het werkt in duizenden casussen

Het belangrijkste, vind ik althans, is dat er keer op keer weer blijkt dat dit geklop in combinatie met het hardop uitspreken van de emoties en gedachten ervoor zorgt dat je kan ontspannen en traumatische herinneringen niet een plekje kan geven, maar dat je ze, ook emotioneel, in een ander daglicht kan zien. Er zijn duizenden casussen die laten zien dat EFT werkt. Een aantal ervaringen van mensen bij mij in de praktijk kan je hier lezen.

Ik kan me voorstellen dat je dan nog met 2 belangrijke vragen zit. Blijft EFT ook werken? En werkt het ook voor mij?

Is het resultaat blijvend?

Bij EFT ga je de verschillende aspecten van een klacht langs. De verschillende stukjes. Bij een auto-ongeluk kan het zijn dat je angst voelde, de koplampen van de tegenligger zag en het rubber rook. Dit zijn dan verschillende aspecten. Soms zijn deze wat lastiger te vinden. Bijvoorbeeld als je gepest bent kunnen er ook veel onbewuste overtuigingen zijn ontstaan of zijn er gevoelens die je niet wilt hebben en deze goed hebt verstopt voor jezelf (wat ik geheel begrijp!).
Als je niet alle aspecten hebt behandelt totdat ze neutraal aanvoelen is er kans dat de klacht weer terugkomt. Een aspect kan in intensiteit hetzelfde aanvoelen als 10, waardoor je het gevoel kan hebben dat er nog niets is veranderd. Of EFT blijft werken ligt voornamelijk aan het vinden van al deze aspecten. Soms heb je ook nieuwe vaardigheden nodig om anders met een situatie om te gaan of is de situatie nog niet over, waardoor er soms meer bij komt kijken dan het neutraal maken van gebeurtenissen. Wel is het zo dat als iets echt weg is, het niet meer terugkomt.

Werkt EFT ook voor mij?

Werkt het ook voor mij? Het werkt voor veel mensen. Er zijn wel een aantal contra-indicaties. Je hebt het nodig om contact te kunnen en willen maken met je gevoelens. Daarnaast de mogelijkheid tot zelfreflectie. Medicatie die de gevoelens vervlakken kunnen het lastig maken.

EFT is helaas geen toverstokje dat ervoor zorgt dat al je klachten en problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. En of het voor jou ook werkt is er eigenlijk maar een manier om erachter te komen. Probeer het!

Je bent welkom om gratis kennis te maken met de techniek en meer in een kennismakingsgesprek in Enschede of via skype. Maak nu een afspraak.

 

 

Heb je iets aan dit artikel? Deel het :)

Pin It on Pinterest

Share This