Holistisch genezen en gezond houden: Het lichaamholistisch genezen

Een holistische zienswijze gaat ervan uit dat lichaam, geest en ziel een geheel zijn.
Je kan het geheel benaderen en beïnvloeden vanuit verschillende ingangen.

In de vorige artikelen in deze serie ben ik dieper ingegaan op de ingang van de gedachten en de emoties.
In dit artikel ga ik dieper in op de ingang van het lichaam.

Voeding

Je lichaam heeft goede bouwstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Op lichamelijk gebied en op emotioneel/geestelijk gebied.
Een paar adviezen vanuit de orthomoleculaire geneeswijze.

Water

Voldoende water is nodig om alles te laten bewegen en afvalstoffen goed af te kunnen voeren. Dit is tussen de 1,5 en 2,5 liter water of kruidenthee per dag.

Bouwstoffen

Verder voldoende bouwstoffen in de vorm van eiwitten: Noten, vis en vlees (wilde vis en biologisch vlees), peulvruchten, eieren en zuivel. Veel mensen hebben een (onopgemerkte) overgevoeligheid voor koemelk. Geiten of schapen producten zijn dan gemakkelijker te verteren.

Vitamine, mineralen, vezels en goede vetten

Eet veel groenten en vers fruit. Vruchtensappen bevatten snel te veel suikers in een keer voor je lichaam, dus je kan beter het hele fruit eten. Daarmee krijg je ook de vezels binnen.
Daarnaast heeft je lichaam ook goede vetten nodig een aantal voorbeelden zijn lijnzaadolie, extra vierge kokosolie, extra vierge olijfolie (niet verhitten!) en echte roomboter.
Koolhydraten heeft je lichaam minder nodig. En met name gluten zorgen ook vaak voor problemen in je lichaam. Granen die voor de meeste mensen goed te verteren zijn, zijn boekweit, glutenvrije haver en volkoren rijst.

Het belangrijkste advies voor voeding, voel goed wat jouw lichaam nodig heeft. En als je zelf je eten vers klaarmaakt, zonder potjes, pakjes, blikken en zakjes, kom je een heel eind!

Bewegen

Dat weten we ook allemaal. Ons lichaam heeft beweging nodig. Om verschillende neurotransmitters aan te maken, de lymfe vloeistof in beweging te houden en ons lichaam (en geest) soepel en krachtig te houden.
Er zijn specifieke vormen van beweging om je lichaam op een positieve manier te stimuleren.

Verschillende energieoefeningen, zoals van Donna Eden, Yoga, Qi gong of wandelen en dansen. Beweeg zoals jouw lichaam zich fijn voelt en je de energie kan voelen stromen. Als je lichaam letterlijk in beweging is, komt de rest dat ook.

Adem

Zuurstof is essentieel, maar met ademhaling kan je veel meer betekenen voor je lichaam en geest.
Met elke inademing kan je nieuwe schone energie visualiseren en met elke uitademing spanning en emoties loslaten.
Er zijn vele methodes en manieren om je ademhaling bewust te gebruiken om je hele systeem te versterken. Gewoon bewust worden van je ademhaling kan al veel rust brengen.

Een manier is bijvoorbeeld de methode van Wim Hoff, de ‘Iceman’ of ademhalingsoefeningen vanuit de Yoga.

Zintuigen

Daarnaast heb je nog al je zintuigen om je lichaam om een positieve manier te beïnvloeden.
Denk aan mooie dingen bekijken, rustgevende of stimulerende muziek luisteren (Barok helpt je brein bijvoorbeeld om in een geconcentreerde staat te komen. De rustgevende geur van lavendel of de verwarmende vrolijk stemmende geur van sinaasappel. De troostende zoete smaak van chocolade. Een verwarmende liefdevolle aanraking in een knuffel of haptonomisch contact. En alle methodes om je lichaam te ondersteunen, blokkades op te heffen en het zelfgenezend vermogen te stimuleren, zoals craniosacraal behandeling, ostheopathie, accupunctuur en nog veel meer…
Je lichaam heeft vele ingangen om je gezondheid op een positieve manier te kunnen beïnvloeden.
Ik wil je uitnodigen om vandaag eens bewust voor je lichaam te zorgen op een liefdevolle manier te geven waar jouw lichaam het meeste behoefte aan heeft.

Hoe ga jij vandaag voor je lichaam zorgen? Laat je antwoord hieronder achter en inspireer anderen!

 

 

Heb je iets aan dit artikel? Deel het :)

Pin It on Pinterest

Share This